Lwy w Parku Lwów w Johannesburgu


Lwy w Parku Lwów w Johannesburgu

Lwy
Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć do 250 kilogramów i osiągać wysokość do 1 m w kłębie.

Lwice są znacznie mniejsze, ważą do 160 kilogramów i nie posiadają charakterystycznej grzywy. Lwy są mięsożercami żyjącymi w grupach rodzinnych, składających się ze spokrewnionych samic, ich potomstwa obojga płci i niespokrewnionego samca służącego dorosłym samicom do rozmnażania. Samice polują dla stada. Najpierw je samiec, później młode lub samica. Młode samce są usuwane ze stada. Sierść lwów jest jasnobrązowa, biała na brzuchu i wewnętrznych częściach nóg, grzbiet i uszy czarne, grzywa samca od brązowej do czarnej.

Młode mają cętki, które zanikają z wiekiem. Młode rodzą się w liczbie od 2 do 4 o każdej porze roku po ciąży trwającej 100-119 dni i stają się całkowicie niezależne od matki w wieku około dwóch i pół roku. Gatunek ten nie jest poważnie zagrożony, ale liczebność spada w wyniku zmniejszania się naturalnych siedlisk. Rozwój: 3-11 dni: otwierają oczy; 10-15 dni: młode zaczynają chodzić. Zanim zaczną dobrze biegać, upłynie trzy do czterech tygodni; 4 tygodnie: zwierzętom wyrastają mleczne zęby; 1-2 miesięcy: pierwsze wyprawy; 3 miesiące: znikają plamy na futrze; 11 miesięcy: lwy uczestniczą w polowaniach; 16 miesięcy: samodzielność; 2 lata: samcom wyrastają grzywy; 2,5 roku: samce stają się dojrzałe płciowo; 2,5-4 lat: samice mają pierwsze potomstwo. Pożywienie: Lwy jedzą głównie ssaki kopytne, takie jak antylopy, gazele, zebry, żyrafy i guźce, oraz sporadycznie młode większych ssaków, jak słonie i nosorożce.