Lampart odpoczywa na drzewie w PN Krugera


Lampart zwany też panterą

Lampart

Lampart jest większy od innych cętkowanych kotów. Ma bardziej masywną budowę ciała. Pokryty jest charakterystycznymi czarnymi cętkami w kształcie rozetek.

Sierść lamparta może przybierać odcień od złamanej bieli po rudobrunatny. Pantery żyją samotnie, wyjątkiem są pary spotykające się w okresie godowym i samice wychowujące młode. Polują głównie nocą, podkradając się do ofiary. Często zdarza się, że unoszą swoją zdobycz (najczęściej impalę, pawiana lub inną małpę) na drzewo, aby w uczcie nie przeszkadzały lwy i hieny.

Lamparty prawdopodobnie nie rozróżniają barw. Możliwe, że postrzegają intensywność stopnia zabarwienia przedmiotu, ale nie rozróżniają konkretnych kolorów. Widzą za to doskonale w ciemnościach. Ponieważ oczy lamparta są osadzone blisko siebie, mają mały kąt widzenia – niecałe 180 stopni. To samo zapewnia im jednak dobre widzenie przestrzenne i ostry obraz ofiary. Ogromną przewagę daje im właśnie umiejętność widzenia w nocy, dlatego lamparty polują głównie nocą.

Siatkówka oczu lamparta ma o wiele więcej pręcików podwyższających wrażliwość widzenia promieni świetlnych w ciemności niż innych zwierząt. Pomimo że za dnia źrenice zwężają się im do wąskich kreseczek, lamparty wolą polować nocą, wtedy czują się pewniej.