Guźce w buszu


Guźce - dzikie świnie

Guziec
Guziec

Guziec (Phacochoerus aethiopicus), dzika świnia afrykańska, żyje w grupach składających się z z jednej lub dwóch loch z młodymi. Samce tworzą grupy kawalerskie albo żyją samotnie. Do samic dołączają w okresie godowym.

Płeć zwierzęcia można określić po charakterystycznych naroślach na policzkach. U samic pod ocyami występuje jedna para narośli, u samców dodatkowa para znajduje się niżej na pysku. Guziec żywi się głównie trawą, zjada także owoce i korę z drzew.

W przypadku braku pożywienia ryje w ziemi w poszukiwaniu korzeni i bulw. Odpoczywa i wydaje na żwiat młode w opuszczonych norach albo w otwartych zagłębieniach i porzuconych termitierach.