Antylopa Impala


O impali


Antylopa impala

Gwarantowane, że w Parku Krugera zobaczycie antylopy impale. Pomimo że są bardzo popularne, niemożemy ich ignorować. Pełnią one bardzo ważną rolę w zachowaniu równowagi biologicznej. Na zdjęciu samiec impali.

Impala jest najczęściej spotykaną antylopą w południowej Afryce. Jest ona także głównym pożywieniem dla większości afrykańskich drapieżników. Swoją niezwykłą popularność zyskała nie z powodu jej unikalnych wartości, lecz dzięki jej ogromnemu pogłowiu. Spełnia ona ważną rolę w zachowaniu równowagi ekologicznej w afrykańskiej sawannie, dostarcza bowiem pożywienia dla lwów, gepardów i lampartów. W południowej Afryce spotykane są dwa podgatunki impali: Impala pospolita Aepyceros melampus melampus i bardzo rzadko spotykana Impala czarna Aepyceros melampus petersi, występująca tylko w północnej Namibii i południowo-zachodniej Angoli.

Tak jak wszystkie afrykańskie zwierzęta, impala jest dobrze przystosowana przez naturę do ciężkich warunków życia na sawannie z niewielką ilością drzew i krzaków i trudną do zdobycia wodą pitną. Daje jej to szansę szybkiego rozmnażania się i utrzymania gatunku. Nawet ryś czasami próbuje szczęścia w polowaniu na dorosłą impalę. Młode osobniki padają często ofiarą szakala. W Parku Krugera obserwujemy że duże ilości opadów deszczowych latem, powodują nadmierny wzrost trawy.

Ułatwia to szakalom i innym mniejszym drapieżnikom w polowaniu na młode impale. W czasie suchego lata wysokie trawy występują tylko miejscami, pomaga to antylopom we wczesnym zauważeniu nadchodzącego niebezpieczeństwa. Drapieżniki w pierwszej kolejności polują na impale. Jeśli nie są dostępne, inne zwierzęta stają się ofiarami. Na dużych obszarach sawanny spotyka się stada impali liczące nawet kilkaset sztuk. Samce zwykle grupują się w kawalerskie stada i pozostają w nich do czasu sezonu godowego. Wtedy to rozchodzą się w poszukiwaniu samic, ich ryki słyszane są wtedy na dużą odległość i oznajmiają że nadszedł czas na uroczyste gody.

Podczas walki byków impali o łanie, drapieżniki mają dużą szansę w upolowaniu ich, jako że cała ich uwaga skierowana jest w zdobyciu samicy. Gody toczą się nie tylko w dzień ale trwają do późna w nocy. Impale mają z reguły jedno dziecko, czasami zdarzają się bliźniaki. Jak tylko urodzi się pierwszy koziołek, następne samice zaczynają poród i w ciągu paru dni stado powiększa się o przepiękne małe cielaki. Są one łatwym łupem dla drapieżników, zwłaszcza przez pierwszych kilka godzin po porodzie.

Po roku na głowach samców zaczynają się pojawiać rogi. Przeciętny kozioł impali powinien mieć poroże długości 620 mm po pięciu latach. Ich rozpiętość zależy od wielu czynników. Jak każde zwierzę na sawannie, impale dzielą swój teren razem z innymi gatunkami. Najczęściej spotyka się je w obecności guźców i pawianów chacma. Popularnym ptakiem żyjącym w otoczeniu impali jest bąkojad. Żywi się on larwami kleszczy i łojem z uszu impali. Inne zwierzęta mają też bardzo ważne zadanie. Ostrzegają one o nadchodzącym niebezpieczeństwie.